Η μέρα του πολίτη!


Γιατί να μην έχουμε και στην Ελλάδα τη «μέρα που αποφασίζουν οι πολίτες»;

Ας οργανώσουμε μια μέρα δημοψηφίσματος όπου οι πολίτες θα έρθουν για ν’ αποφασίσουν για τρία ζητήματα σε τρεις διαφορετικές κάλπες. Ας πούμε σε ένα χρόνο από τώρα για
– κατάργηση της σύμβασης παραχώρησης των εθνικών οδών σε ιδιώτες (ακυρωτικό δημοψήφισμα)
– χαρακτηρισμό του νερού και του δικτύου διανομής του ως δημόσιου αγαθού υπό δημόσια διαχείριση (λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία για συνταγματική πρόβλεψη)
– σεισάχθεια (περικοπή των δόσεων δανείων στο 30% του οικογενειακού εισοδήματος χωρίς καμία άλλη αλλαγή στους όρους του δανείου)

Σχετικά με το τρίτο προτεινόμενο θέμα για δημοψήφισμα.
Πρόκειται για ένα κούρεμα δανείων που εξαρτάται απ’ το κατ’ έτος οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη.
Π.χ. έστω δάνειο 150.000 € για 30 έτη. Ο δανειολήπτης πλήρωνε κανονικά τα πρώτα 5 χρόνια τη προβλεπόμενη απ’ τη σύμβαση δόση: 700 €. Έστω λοιπόν ότι λόγω μείωσης εισοδημάτων (μισθοί, ενοίκια που εισέπραττε η οικογένεια, κ.λ.π) το οικογενειακό εισόδημα έπεσε στα 1500 €. Τότε η δόση πρέπει να γίνει 450 € (=1500 * 0,3) μέχρι τα εισοδήματα αυξηθούν. Αν την επόμενη πάρει αύξηση ο δανειολήπτης στο μισθό του π.χ. γίνει 2000 € τότε η δόση πρέπει να γίνει 600 €. Αν αντίθετα βρεθεί άνεργος πρέπει η δόση να γίνει 0 €. Κι όλα αυτά μέχρι να περάσουν τα 30 χρόνια οπότε και θεωρείται πως δεν χρωστάει πλέον.

Advertisements
This entry was posted in Τα δημοψηφίσματα εν Ελλάδι και στην υπόλοιπη Ευρώπη. and tagged , . Bookmark the permalink.