Ο σοφός λαός.


  • «40 χρόνια τους ίδιους ανθρώπους ψήφιζε ο σοφός λαός μας, την μία δεν κατάλαβε , την άλλη ήταν μπερδεμένος , την τρίτη;;την τέταρτη την χιλιοστή;;;»Όντως κρίσιμο ερώτημα. Δείχνει όμως και μια κρίσιμη σύγχυση. Ανάμεσα στη δημοκρατία και το κοινοβουλευτισμό.

    Στη δημοκρατία ο λαός (οι πολίτες) αποφασίζουν για συγκεκριμένα πολιτικά ζητήματα μετά από διαβούλευση.
    Στο κοινοβουλευτισμό οι πολίτες επιλέγουν ποιοι θα αποφασίζουν για όλα τα πολιτικά προβλήματα που θα εμφανιστούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Με τι κριτήρια επιλέγουν οι πολίτες; Υποτίθεται πως πρέπει να επιλέγουν τους, κατά τη γνώμη τους, άριστους. Τρίχες. Οι πολίτες δεν είναι χαζοί. Γνωρίζουν πως πρέπει να επιλέξουν με βάση το ατομικό τους συμφέρον. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση κανείς δεν θα νοιαστεί γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Γνωρίζουν πως δεν υπάρχουν άριστοι. Γνωρίζουν πως κάθε βουλευτής θα εξυπηρετήσει όπως είναι φυσιολογικό και ανθρώπινο το προσωπικό του συμφέρον και γι’ αυτό το συμφέρον του κόμματος με το οποίο εξελέγει αλλά και το συμφέρον αυτών που υποστήριξαν οικονομικά την εκλογή του.
    Επομένως που είναι το λάθος που έκαναν οι πολίτες ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ και νδ τα τελευταία 40 χρόνια; Βρίσκεται στην αποδοχή των κανόνων του παιχνιδιού: «εσείς ψηφίζετε, εμείς αποφασίζουμε». Βρίσκεται στο ότι δεν ζήτησαν, δεν θέλησαν δημοκρατία. Αν προσέξετε και τώρα ακόμα δεν την ζητούν. Είναι δύσκολο. Έχει ρίσκο να πάρεις την ευθύνη πάνω σου. Τουλάχιστον κάνοντας ό,τι σου λένε οι κυρίαρχοι, ελπίζεις στο έλεός τους. Πράγματι τα τελευταία 40 χρόνια ο λαός τη γλύτωνε με ένα απλό κούρεμα. Τώρα που άρχισε το γδάρσιμο ο καθένας ελπίζει να την γλυτώσει αυτός και η οικογένειά του. Που ξέρεις το μαχαίρι μπορεί να σταματήσει στον διπλανό.
Advertisements
This entry was posted in Φιλελεύθερη(;) κοινοβουλευτική ολιγαρχία and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Ο σοφός λαός.

  1. Παράθεμα: Ώρα Κοινής Ανησυχίας

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.