Για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Βερολίνο. Του Πέτρου Βουρλή.


Του Πέτρου Βουρλή.

Οι Ελβετοί κάτι ξέρουν και ΔΕΝ έχουν ελάχιστα όρια, oύτε συμμετοχής αλλά ούτε και αποδοχής στα δημοψηφίσματα. Πρόχειρη μετάφραση του δελτίου τύπου της οργάνωσης Democracy International για το χθεσινό δημοψήφισμα στο Βερολίνο.

“Το δημοψήφισμα για την επιστροφή του δικτύου ενέργειας του Βερολίνου πίσω στους πολίτες έπεσε θύμα του ελάχιστου ορίου αποδοχής

Την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013, οι πολίτες του Βερολίνου είχαν την ευκαιρία να αποφασίσουν μέσω δημοψηφίσματος για την λειτουργία του δικτύου ενέργειας ως δημόσιου αγαθού. Παρόλα αυτά, το δημοψήφισμα κηρύχτηκε άκυρο αφού δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο αποδοχής του 25%. Σε απόλυτα νούμερα το δημοψήφισμα απέτυχε. 595.565 πολίτες (το 24,1% των Βερολινέζων με δικαίωμα ψήφου) ψήφισαν υπέρ, ενώ 121.111 άνθρωποι ψήφισαν εναντίον της επιστροφής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας πίσω στον έλεγχο των πολιτών του Βερολίνου. Αν 21.374 επιπλέον πολίτες είχαν ψηφίσει υπέρ του ΝΑΙ, το δημοψήφισμα θα ήταν έγκυρο.

Το δημοψήφισμα αποτελούσε το δεύτερο στάδιο μια πρωτοβουλίας πολιτών. Τον Ιούνιο του 2013, περίπου 50 τοπικές οργανώσεις συνενώθηκαν κάτω από την οργάνωση ομπρέλα “Energietisch” (“τραπέζι ενέργειας”) και συγκέντρωσαν τις απαιτούμενες από το τοπικό κοινοβούλιο του Βερολίνου 173.000 υπογραφές, προκειμένου το διοικητικό συμβούλιο να προκηρύξει το δημοψήφισμα. Οι ακτιβιστές απέτησαν στην συνέχεια την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την ίδια ημέρα με τις εθνικές εκλογές προκειμένου να επιτευχθεί εύκολα το όριο ελάχιστης αποδοχής. Παρόλα αυτά, οι αρχές επέλεξαν να μην συμπεριλάβουν στις εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα και να διοργανώσουν το τελευταίο χθες, 3 Νοεμβρίου.

“Η περίπτωση του Βερολίνου είναι ειρωνική: Εδώ πολιτικοί που έχουν εκλεχθεί χωρίς κάποιο ελάχιστο όριο αποδοχής, καθορίζουν την αποδοχή μιας δημοκρατικής απόφασης για την οποία οι πολίτες πάλεψαν πάρα πολύ σκληρά. Η περίπτωση της Ελβετίας είναι εντελώς διαφορετική. Εδώ η άμεση δημοκρατία λειτουργεί επιτυχώς χωρίς ελάχιστα όρια συμμετοχής” δηλώνει ο Erwin Mayer, μέλος της οργάνωσης Democracy International.

Η οργάνωση Democracy International απαιτεί την κατάργηση ελάχιστων ορίων αποδοχής και κοινές πρακτικές μεταξύ των δημοψηφισμάτων και των εκλογών. Στην προσπάθεια της να υλοποιήσει τις προτάσεις αυτές, η γερμανική και συνεργαζόμενη με την Democracy International, οργάνωση Mehr Demokratie (Περισσότερη Δημοκρατία), καλεί τους πολίτες να υπογράψουν τις παραπάνω θέσεις στο http://bb.mehr-demokratie.de/die-mehrheit-entscheidet.html ”

Advertisements
This entry was posted in Τα δημοψηφίσματα εν Ελλάδι και στην υπόλοιπη Ευρώπη. and tagged . Bookmark the permalink.