Είναι ο κοινοβουλευτισμός, δημοκρατία;


  • Μ. Δημου: Είναι σωστο να μιλάμε για έμμεση και άμεση Δημοκρατία; Αν έχω καταλάβει καλά ο κοινοβουλευτισμός δεν είναι έμεση Δημοκρατία, είναι ολιγαρχία. Καθώς επίσης η φράση άμεση Δημοκρατία (όπως αναφέρεται σε κάποιο κείμενο της ανάρτησης) είναι απλά πλεονασμός. Κάνω αυτό το σχόλιο διότι θεωρώ ότι είναι επικίνδυνο να ονομάζουμε την κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση- ολιγαρχία ως έμεση Δημοκρατία διότι οι άνθρωποι που προσπαθούμε να ενημερώσουμε θα πούν : «τι ψάχνετε; Αφού έχουμε έτσι κι αλλιώς Δημοκρατία, η λύση είναι απλά να βρούμε καλύτερους πολιτικούς». Η θέση όσων ανθρώπων επιδιώκουν τη Δημοκρατία είναι πως η Δημοκρατία είναι μία έννοια που το σημερινό πολίτευμα στην χώρα μας καμμία σχέση δεν έχει μαζί της ούτε άμεσα αλλά ούτε και έμεσα.
  • Δ. Αλεξόπουλος Το γεγονός βέβαια ότι αφαιρούμε το χαρακτηρισμό δημοκρατία απ’ τη φιλελεύθερη (;) κοινοβουλευτική ολιγαρχία υπό την οποία ζούμε δεν πρέπει να μας οδηγεί στην απαξίωσή της. Έχει τεράστια σημασία να μπορούμε να μιλάμε ελεύθερα αλλά και να έχουμε πολιτική δράση ελεύθερα.

Παρ’ όλα τα παραπάνω οι πολίτες μπορεί κατά πλειοψηφία να επιθυμούν κοινοβουλευτισμό. Ας ερωτηθούν! Με δημοψηφισμα. Αφού προηγουμένως προηγηθεί εξάμηνη διαβούλευση με ισηγορία.

Advertisements
This entry was posted in Φιλελεύθερη(;) κοινοβουλευτική ολιγαρχία and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s