Ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα; ηλεκτρονική ψηφοφορία; Ευχαριστώ δεν θα πάρω.


Η αντίθεση στην ηλεκτρονική ψηφοφορία προκύπτει απ’ την εξής φιλοσοφική – πολιτική θέση: η ουσία της δημοκρατίας βρίσκεται στο διάλογο-διαβούλευση. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία τον ακυρώνει γιατί επιτρέπει την έκφραση θέσης εντός λεπτών. Και η κατ’ αυτόν τον τρόπο έκφραση, δεν αποκαλύπτει παρά την αυθόρμητη γνώμη που έχει διαμορφώσει ο πολίτης μέσα απ’ τη καθημερινή ζωή. Αντιθέτως ο διάλογος μέσω επιχειρημάτων επιτρέπει τη διατύπωση-μετατόπιση-επεξεργασία θέσεων  με κριτήριο το ανθρώπινο λογικό.

Στη δική μου σκέψη η δημοκρατία προϋποθέτει τη σωματικότητα, την επικοινωνία και τις συλλογικότητες. Και εξηγούμαι:

Η διαδικασία κατάθεσης νομοθετικής πρότασης αλλά και η ψηφοφορία επί της πρότασης δεν μπορεί να γίνετε κατά μόνας και διαδικτυακά. Τέτοιου είδους διαδικασίες δεν προωθούν το διάλογο. Αντιθέτως προωθούν την κυριαρχία των ιδεολογικών μηχανισμών (τηλεόραση, κόμματα, κ.λ.π.) αφού δεν ωθούν τους πολίτες να συζητήσουν μεταξύ τους. Επιπλέον η διαδικτυακή ψηφοφορία επιτρέπει και σε αδιάφορους “πολίτες” να παίρνουν επιπόλαια θέση για τα επίδικα αντικείμενα.

To ποσοστό των αδιάφορων πολιτών, όσων ασχολούνται αποκλειστικά με τα ιδιωτικά τους έργα είναι προφανώς στις σύγχρονες κοινωνίες υψηλό, ίσως και πλειοψηφικό.
Επιπλέον η απόκτηση γνώσης επί συγκεκριμένων κάθε φορά πολιτικών ζητημάτων απαιτεί χρόνο και κόπο. Δεν είμαστε όλοι σε θέση να ανταποκριθούμε κάθε φορά. Και μόνο τις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις αν αναλογιστούμε νομίζω ότι καταλαβαίνουμε το πρόβλημα. Είναι κρίσιμο ζήτημα να αποφύγουμε την επιπόλαιη ψήφο.

Όταν γράφω “σωματικότητα” εννοώ κάτι πολύ απλό και στοιχειώδες. Πρέπει να σηκωθεί ο πολίτης μια Κυριακή πρωί απ’ το χουζούρι του καναπέ και να πάει μέχρι το δημοτικό κατάστημα να ψηφίσει. Πρέπει να βρεθεί με πέντε έξι άλλους ανθρώπους για να οργανώσουν τη συλλογή υπογραφών στη περιοχή τους ενημερώνοντας για τη νομοθετική πρόταση τους συμπολίτες τους. Πρέπει να συναντήσει καμιά δεκαριά ανθρώπους για να τους πείσει να υπογράψουν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Όλα αυτά κοστίζουν, το ξέρω. Αλλά ακριβώς γι’ αυτό ενισχύουν τη δημοκρατία. Δεσμεύουν.

Επιπλέον μέσω των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών χάνουμε την πιο αποτελεσματική διαβούλευση. Αυτή που γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο. Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο της δημοκρατίας. Και κατ’ αυτό το τρόπο ενισχύουμε και πάλι την επιπόλαιη ψήφο. Μετράει το ίδιο η ψήφος του καθενός μας αφού όμως το έχουμε σκεφθεί καλά. Η συνολική διαδικασία του δημοψηφίσματος πρέπει να είναι τέτοια ώστε να προωθεί τη διαβούλευση-συζήτηση μεταξύ του συνόλου των πολιτών. Στη προώθηση αυτή μπορούν να συμβάλουν κυρίως οι δια ζώσης συναντήσεις (μάζεμα υπογραφών σε δρόμους και πλατείες, ψηφοφορία με κάλπη στο δημαρχείο κ.λ.π.).

Θυμηθείτε τι έγραφε σχετικά ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιο: «κρίνουμε και διαμορφώνουμε σωστές γνώμες για τα πράγματα, γιατί δεν θεωρούμε τους λόγους εμπόδιο των έργων, αλλά μάλλον θεωρούμε εμπόδιο να μην έχουμε κατατοπισθεί σε όσα έχουμε να κάνουμε, πριν καταπιαστούμε με αυτά.»

Υ.Γ. 1 η ψηφοφορία μέσω διαδικτύου-ηλεκτρονικά απ’ το σπίτι αίρει την μυστικότητα της ψήφου. Στην ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι δυνατόν ο ψηφοφόρος να βρίσκεται υπό επιτήρηση. Να ψηφίζει μόνο αν παρίσταται-ελέγχει τη ψήφο του κάποιος άλλος. Εξού και κατά τη γνώμη μου είναι αξεπέραστο το παραβάν.

Ένα αντεπιχείρημα σ’ αυτό είναι ότι υπάρχει τεχνική λύση. Η ψηφοφορία θα είναι ανοικτή μέχρι μια καταληκτική ημερομηνία. Κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα αλλαγής της ψήφου του μέχρι τότε. Συνεπώς δεν προκύπτει θέμα ελέγχου.

Αυτή η τεχνική δυνατότητα όμως μας φέρνει αντιμέτωπους με το θέμα της αξιοπιστίας και τη δυνατότητα νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος. Αν ο ψηφοφόρος μπορεί ν’ αλλάζει τη ψήφο του τότε υπάρχει η δυνατότητα σε όποιον μπορεί να ελέγξει-χακάρει το σύστημα να νοθεύσει το αποτέλεσμα.

Εδώ φαίνεται για άλλη μια φορά η ανωτερότητα του συστήματος με φυσική παρουσία στις κάλπες. Η νοθεία είναι αδύνατη (χωρίς απροκάλυπτη χρήση βίας) μιας και η εφορευτική επιτροπή οποιουδήποτε εκλογικού τμήματος (η οποία αποτελείται από τυχαία επιλεγμένους πολίτες) μπορεί να συγκρίνει τα αποτελέσματα που εκείνη έδωσε, με αυτά που εμφανίζονται στα τελικά αποτελέσματα που εκδίδει η διοργανώτρια αρχή, υπουργείο εσωτερικών ή κάποια άλλη.

Υ.Γ. 2 Κι έλεγα κι εγώ “Ρε, τι μας λείπει ……. τι μας λείπει …..και δεν έχουμε δημοκρατία στις σύγχρονες κοινωνίες; …. Τι μας λείπει; ……”

Και ξαφνικά έλαμψε η ιδέα: Οι υπολογιστές και το διαδίκτυο.

Στοιχειώδες, αγαπητέ μου Watson.

Για να μπορούμε να κάνουμε ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα ο καθένας απ’ το σπίτι μου. Να μη χάνει ο καθένας μας χρόνο απ’ τα ιδιωτικά του έργα!! Αυτό κυρίως.

Υ.Γ. Φαντάζεστε τους αρχαίους Αθηναίους να στέλνουν ιππείς από σπίτι σε σπίτι να συλλέγουν τη πολιτική θέση κάθε πολίτη;
Γιατί δεν το έκαναν; Είχαν την όρεξη, αλλά και την άνεση να κατεβαίνουν απ’ όλη την Αττική, δυό φορές το μήνα, στη Πνύκα χάνοντας τόσο πολύτιμο χρόνο απ’ τα ιδιωτικά τους έργα;
Ά, ρε γμαωτο, δεν το σκέφθηκαν. Μπορεί νάχαν κερδίσει και το πελοποννησιακό με τέτοια και τόση οικονομία δυνάμεων.

Υ.Γ. 4 Προφανώς ταυτόχρονα με το ΟΧΙ στα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα λέμε ΝΑΙ στην ηλεκτρονική – διαδικτυακή διαβούλευση.

——————————————————————————————————————————————

Η απάντηση ενός φίλου εδώ.

Και η ανταπάντησή μου εδώ.

Advertisements
This entry was posted in για μελέτη and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα; ηλεκτρονική ψηφοφορία; Ευχαριστώ δεν θα πάρω.

  1. Παράθεμα: Η απάντηση ενός φίλου | ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΩΡΑ !

  2. Παράθεμα: Η Δημοκρατία του “στείλε παπούλη την ευχή” * | ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΩΡΑ !

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s