Ένα ευρώ και την υπογραφή σου !!


Συναγωνιστές

είμαστε λίγοι και πρέπει να γίνουμε πολλοί.

Θα προσπαθήσουμε με πολλούς τρόπους.

Ας προτείνω λοιπόν και γω έναν:

Να οργανώσουμε συλλογή υπογραφών (και χρημάτων) όσων συμφωνούν με το εξής:

Απαιτούμε απ’ τη Βουλή των Ελλήνων να προκηρύξει δημοψήφισμα ώστε οι πολίτες να εγκρίνουν την κατάργηση της παραγράφου 2 του άρθρου 44 του Συντάγματος και την προσθήκη στο Σύνταγμα των εξής τριών άρθρων:

1ον. Προαιρετικό-ακυρωτικό δημοψήφισμα. Κάθε νόμος πρέπει 90 ημέρες πριν τη ψήφιση του από τη βουλή να αναρτάται τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και στο διαδίκτυο (internet). Επίσης, τίθεται σε εφαρμογή 90 ημέρες μετά τη ψήφιση του από την βουλή. Σ’ αυτό το διάστημα οι πολίτες μπορούν μέσω της συλλογής υπογραφών (70.000 υπογραφές δηλαδή το 1% του εκλογικού σώματος) να καλέσουν δημοψήφισμα ενάντια στον νόμο και ενδεχομένως υπέρ εναλλακτικού νομοσχεδίου. Με το δημοψήφισμα το οποίο ακολουθεί οι πολίτες δέχονται ή απορρίπτουν το νόμο και αντίστοιχα το πιθανό εναλλακτικό νομοσχέδιο*. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό και δεν απαιτείται ελάχιστο όριο συμμετοχής για να θεωρηθεί έγκυρο.
2ον. Λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Οποιαδήποτε αλλαγή ή προσθήκη στο Σύνταγμα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν οιαδήποτε ομάδα πολιτών συλλέξει 140.000 υπογραφές δηλαδή το 2% του εκλογικού σώματος σε διάστημα 18 μηνών. Τότε προκαλείται δημοψήφισμα, με το οποίο καλούνται οι πολίτες να αποδεχθούν ή να απορρίψουν την πρόταση. Αν η πρόταση γίνει αποδεκτή από τους πολίτες, τότε αυτή προστίθεται στο Σύνταγμα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό και δεν απαιτείται ελάχιστο όριο συμμετοχής για να θεωρηθεί έγκυρο.
3ον. Οποιαδήποτε συμμετοχή της χώρας σε υπερεθνικούς οργανισμούς, καθώς και διακρατικές συμφωνίες πρέπει να περάσουν τη βάσανο του υποχρεωτικού δημοψηφίσματος. Αυτό καλείται αυτόματα στις παραπάνω περιπτώσεις χωρίς την συλλογή ούτε μίας υπογραφής.

*Μέσω μιας τέτοιας διαδικασίας θα μπορούσαμε για παράδειγμα να ακυρώσουμε το πρώτο ή το δεύτερο μνημόνιο ή οποιονδήποτε άλλο νόμο δεν θεωρούμε ως πολίτες χρήσιμο.

Η διαδικασία συλλογής υπογραφών περιγράφεται εδώ.

Advertisements
This entry was posted in Τι να κάνουμε; and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s