Γιατί Δημοκρατία; (Ι)


Τι θα κερδίσουμε τελικά αν καταφέρουμε να επιβάλουμε τη δημοκρατία;

Πιστεύω πως η αλήθεια είναι το απόλυτο όπλο της Δημοκρατίας. Συνεπώς δεν μπορώ να κρύβω τη θέση μου. Στην αρχαία ελλάδα το έλεγαν παρρησία.

Η κατάσταση στη χώρα μας είναι καταστροφική για τη πλειοψηφία των πολιτών. Αυτό δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη όσα βήματα κι αν κάνουμε προς τη δημοκρατία. Θα υποστούμε τις συνέπειες των ολιγαρχικών πολιτικών τόσων δεκαετιών. Θα υπάρξει όμως δικαιοσύνη και γι’ αυτό ειρήνη (ΔΕΝ θα σφαχτούμε μεταξύ μας). Τα βάρη θα μοιρασθούν όπως πρέπει. Καθόλου στο φτωχότερο 20%, λίγο στο επόμενο 20%, αρκετά στο επόμενο 20%, πολύ στο επόμενο 20% και πάρα πολύ στο τελευταίο και πολύ πλούσιο 20%.

Το ερώτημα όμως είναι το εξής: χωρίς δημοκρατία υπάρχει ελπίδα; Πιστεύει κανείς πως αν υποταχθεί η πλειοψηφία των πολιτών στα σχέδια του Σαμαρά και των φίλων του (εσωτερική και εξωτερική τρόικα, δανειστές) έχει τίποτα να κερδίσει; Ίσως μόνο να φυτοζωήσει. Ακούω ήδη την ερώτηση-αντίρρηση «γιατί η δημοκρατία του εγγυάται τίποτα παραπάνω εκτός από απλή επιβίωση;» Ναι. Του εγγυάται αξιοπρέπεια. Του εγγυάται πλούσια πολιτική ζωή. Του εγγυάται συμμετοχή σε συλλογικότητες και συλλογικά εγχειρήματα. Του εγγυάται συμμετοχή σε συλλογικές επιτυχίες όσο δύσκολα επιτεύξιμες κι αν είναι.

Advertisements
This entry was posted in ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s