ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; I


Να βρούμε δύο τρία κεντρικά ζητήματα, κανόνες του παιχνιδιού, και να συμφωνήσουμε σ’ αυτά.

Ν’ ανοίξουμε το παιχνίδι στο άγνωστο.

Να συμφωνήσουμε τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων και ν’ αφήσουμε το σύνολο των πολιτών μετά από αναλυτική συζήτηση ν’ αποφασίσει. Πρέπει όμως να είμαστε αμετάκλητα δεσμευμένοι να κυνηγήσουμε την εφαρμογή αυτής της μορφής ανεξάρτητα αν το κάθε φορά περιεχόμενο θα μας βρίσκει σύμφωνους ή όχι.

Advertisements
This entry was posted in Τι να κάνουμε; and tagged , . Bookmark the permalink.

6 Responses to ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; I

 1. Ο/Η Πάρης Μανιας λέει:

  Ακολουθεί ένα απλό σύστημα (δεκάλογος) που ίσως επιδέχεται διορθώσεις, τόσες όμως ώστε να μην κινδυνεύσει από τον καπιταλισμό ή τον κομουνισμό…
  Κάντε μια προσπάθεια να διορθώσετε τον κανονισμό λειτουργίας αυτής της «απόλυτης δημοκρατίας» που προτείνω, χωρίς φλυαρίες ούτε να αυξήσετε τον όγκο του αισθητά και δείξτε μεγάλη προσοχή ώστε να μην αφαιρέσετε την «κυριαρχία των πολιτών» στο ελάχιστο.
  ————————–**********————————–

  1 Κάθε πολίτης της χώρας δικαιούται να προτείνει και να ψηφίζει προτάσεις.

  2 Η πρόταση και η ψήφος οφείλουν να είναι επώνυμα ενυπόγραφες.

  3 Κάθε πρόταση μπορεί να κατατίθεται στην τοπική αιρετή επιτροπή του δήμου ή μέσω διαδικτύου οποτεδήποτε.

  4 Η πρόταση κατατίθεται εγγράφως με λακωνικό τίτλο, και συνοδεύεται από πλήρη ανάπτυξη του οφέλους που απορρέει από αυτή.

  5 Μόνο και συνεχές έργο της δημοτικής επιτροπής είναι η περισυλλογή των προτάσεων, η ταξινόμηση τους σε όμοιες και μη, και η προώθηση τους στον ένα και μόνο κρατικό διαδικτυακό τόπο ψηφοφορίας των πολιτών.

  6 Μια πρόταση αναρτάτε προς ψήφιση όταν: α) Είναι νέα και μοναδική, β) φέρει ικανό αριθμό ομοίων προτάσεων που αντιτίθεται σε ήδη υπάρχουσα που υφίσταται ως νόμος του κράτους.

  7 Οι πολίτες ψηφίζουν επώνυμα με τον κωδικό τους οποτεδήποτε – μέσα στα πλαίσια συμφωνηθέντος χρονικού ορίου πχ. 6 μηνών έχοντας τρις επιλογές για κάθε πρόταση: α) Συμφωνώ β) Διαφωνώ γ) Δεν γνωρίζω

  8 Μετά την λήξη της προθεσμίας το αυτόματο σύστημα αναρτά άμεσα τις πλειοψηφικές προτάσεις με (Συμφωνώ), ως Νόμους σε ισχύ. ( Εγώ προτείνω ποσοστό 70% για να τεθεί πρόταση ως Νόμος )

  9 Οι προτάσεις που δεν καλύπτουν το συμφωνηθέν ποσοστό αποσύρονται και διατηρούν το δικαίωμα συμμετοχής στην επόμενη διαδικασία αν ο αριθμός τους είναι ικανός.

  10 Οι αποφάσεις των δικαστηρίων θα πρέπει πριν εφαρμοστούν να αναρτώνται προς ψήφιση και από τους πολίτες.

 2. Ο/Η blackboy1955 λέει:

  Φίλε Πάρη

  διαπιστώνω πως κατ’ αρχήν συμφωνούμε στη μεταφορά της νομοθετικής εξουσίας στους πολίτες.

  Από εκεί και ύστερα μάλλον διαφωνούμε στο τρόπο. Σε πολλά σημεία. Αυτό όμως δεν αποτελεί πρόβλημα. Θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι πολίτες μέσα από τροποποιήσεις του Συντάγματος. Τροποποιήσεις που θα συζητηθούν απ’ τη Κρήτη μέχρι τον Έβρο και θα αποφασισθούν με δημοψηφίσματα.

  Αυτή είναι η γνώμη μου.

 3. Ο/Η Πάρης Μανιας λέει:

  blackboy: Φυσικά και οι πλειοψηφία θα αποφασίσει, αλλά για να ζυμώνουμε σιγά σιγά πες καμιά ιδέα για αντικατάσταση …
  η διαφωνία πρέπει να έχει πρόταση έτσι δεν είναι..;

 4. Ο/Η blackboy1955 λέει:

  Η πρότασή μου για τη συνταγματική αλλαγή είναι γραμμένη εδώ: https://dhmokratiatwragiaolous.wordpress.com/2012/01/30/%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9-2/
  Ο τρόπος συλλογής υπογραφών είναι γραμμένος εδώ:
  https://dhmokratiatwragiaolous.wordpress.com/2012/08/02/%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AE-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CF%8E%CE%BD/

  Τα προηγούμενα σηματοδοτούν τις διαφωνίες μας Πάρη.
  Στη δική μου σκέψη η δημοκρατία προϋποθέτει τη σωματικότητα, την επικοινωνία και τις συλλογικότητες. Και εξηγούμε:

  Η διαδικασία κατάθεσης νομοθετικής πρότασης αλλά και η ψηφοφορία επί της πρότασης δεν μπορεί να γίνετε κατά μόνας και διαδικτυακά αντιστοίχως. Τέτοιου είδους διαδικασίες δεν προωθούν το διάλογο. Αντιθέτως προωθούν την κυριαρχία των ιδεολογικών μηχανισμών (τηλεόραση, κόμματα, κ.λ.π.) αφού δεν ωθούν τους πολίτες να συζητήσουν μεταξύ τους. Επιπλέον η διαδικτυακή ψηφοφορία επιτρέπει και σε αδιάφορους «πολίτες» να παίρνουν επιπόλαια θέση για τα επίδικα αντικείμενα.

  Ελπίζω να διατύπωσα με σαφήνεια το πυρήνα της διαφωνίας μας.

 5. Ο/Η Πάρης Μανιας λέει:

  α) Σύνταγμα είναι νόμοι …άρα όλο θα περάσει από την βάσανο της λαϊκής κρίσης…
  β) Στο πρόγραμμα που ετοίμασες αναφέρεις τον όρο «βουλή και ψήφιση νόμων» ποια η σχέση του με την άμεση δημοκρατία …;
  γ) Σε τι ενοχλούν την δημοκρατία οι «αδιάφοροι πολίτες που παίρνουν επιπόλαια θέση» πιστεύεις οτι αποτελούν την πλειοψηφία;
  Μήπως θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το τι είναι »Ελλην Πολίτης» και σε ποιους τελικά μπορεί να δοθεί το δικαίωμα της ψήφου και της πρότασης…;
  Επίσης αμφιβάλω αν αυτά που διάβασα και κατάλαβα εδώ θα μπορούσα να τα έχω εμπεδώσει και προλάβει να τα σχολιάσω με τη «σωματικότητα» σε μια πλατεία 1000 ατόμων…εκτός και αν έχεις προβλέψει κάτι γιαυτό…
  Για ένα είμαι απόλυτα βέβαιος πως: όταν χρειάζομαι πολλά λόγια για να διατυπώσω τις σκέψεις μου , αυτές δεν είναι οι σωστές.

 6. Ο/Η blackboy1955 λέει:

  i. To δεύτερο απ’ τα προτεινόμενα άρθρα αναφέρεται στην αλλαγή του Συντάγματος αποκλειστικά μέσω δημοψηφισμάτων προκαλούμενων απ’ τους πολίτες.
  ii. Δεν ισχυρίστηκα ότι προτείνω την εφαρμογή της άμεσης δημοκρατίας. Θέλω η πρότασή μου να πατά στο σημερινό κοινωνικοπολιτικό έδαφος. Να είναι ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να είναι ριζοσπαστική και να οδηγεί σε ουσιαστικές πολιτικές αλλαγές στη κατεύθυνση της άμεσης δημοκρατίας.
  iii. To ποσοστό των αδιάφορων πολιτών, όσων ασχολούνται αποκλειστικά με τα ιδιωτικά τους έργα είναι προφανώς στις σύγχρονες κοινωνίες υψηλό, ίσως και πλειοψηφικό.
  Επιπλέον η απόκτηση γνώσης επί συγκεκριμένων κάθε φορά πολιτικών ζητημάτων απαιτεί χρόνο και κόπο. Δεν είμαστε όλοι σε θέση να ανταποκριθούμε κάθε φορά. Και μόνο τις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις να αναλογιστείς νομίζω ότι καταλαβαίνεις το πρόβλημα. Είναι κρίσιμο ζήτημα να αποφύγουμε την επιπόλαιη ψήφο.
  iv. Το ποιος είναι Έλλην πολίτης το καθορίζουν σημερινοί υφιστάμενοι νόμοι ψηφισμένοι στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής ολιγαρχίας. Και αυτοί οι νόμοι θα κριθούν μέσω της προτεινόμενης διαδικασίας δημοψηφισμάτων.
  v. Οι συνελεύσεις έχεις δίκιο πως δεν είναι πρόσφορος τρόπος για τη διεξαγωγή συζητήσεων και ίσως και για τη λήψη αποφάσεων σε κοινωνικό επίπεδο. Αντίθετα σε επίπεδο γειτονιάς ή επιχείρησης μια συνέλευση 100 πολιτικά ώριμων ατόμων ίσως είναι αξεπέραστο εργαλείο. Όμως όταν γράφω «σωματικότητα» εννοώ κάτι πολύ πιο απλό και στοιχειώδες. Πρέπει να σηκωθεί ο πολίτης μια Κυριακή πρωί απ’ το χουζούρι του καναπέ και να πάει μέχρι το δημοτικό κατάστημα να ψηφίσει. Πρέπει να βρεθεί με πέντε έξι άλλους ανθρώπους για να οργανώσουν τη συλλογή υπογραφών στη περιοχή τους ενημερώνοντας για τη νομοθετική πρόταση τους συμπολίτες τους. Πρέπει να συναντήσει καμιά δεκαριά ανθρώπους για να τους πείσει να υπογράψουν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Όλα αυτά κοστίζουν, το ξέρω. Αλλά ακριβώς γι’ αυτό ενισχύουν τη δημοκρατία. Δεσμεύουν.

  Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν. Συμφωνώ απολύτως και γι’ αυτό προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο σύντομος και περιεκτικός.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s