Με ποιο τρόπο θα οδηγηθούμε στη ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος;


Αρκεί η επόμενη βουλή να κηρυχθεί αναθεωρητική και

να καταργήσει τη παράγραφο 2 του άρθρου 44 του Συντάγματος

καθώς και να προσθέσει στο Σύνταγμα τα εξής δύο άρθρα:

1ον. Κάθε νόμος πρέπει 90 ημέρες πριν τη ψήφιση του από τη βουλή να αναρτάται τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και στο διαδίκτυο (internet).  Επίσης, τίθεται σε εφαρμογή  90 ημέρες μετά τη ψήφιση του από την βουλή. Σ’ αυτό το διάστημα οι πολίτες μπορούν μέσω της συλλογής υπογραφών (70.000 υπογραφές δηλαδή το 1% του εκλογικού σώματος) να καλέσουν δημοψήφισμα ενάντια στον νόμο και ενδεχομένως υπέρ εναλλακτικού νομοσχεδίου. Με το δημοψήφισμα  το οποίο ακολουθεί οι πολίτες δέχονται ή απορρίπτουν το νόμο και αντίστοιχα το πιθανό εναλλακτικό νομοσχέδιο. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό και δεν απαιτείται ελάχιστο όριο συμμετοχής για να θεωρηθεί έγκυρο.

2ον. Οποιαδήποτε αλλαγή ή προσθήκη στο Σύνταγμα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν οιαδήποτε ομάδα πολιτών συλλέξει 140.000 υπογραφές δηλαδή το 2% του εκλογικού σώματος σε διάστημα 18 μηνών. Τότε προκαλείται δημοψήφισμα, με το οποίο καλούνται οι πολίτες να αποδεχθούν ή να απορρίψουν τη πρότασή τους. Αν η πρόταση γίνει αποδεκτή από τους πολίτες, τότε αυτή προστίθεται στο Σύνταγμα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό και δεν απαιτείται ελάχιστο όριο συμμετοχής για να θεωρηθεί έγκυρο.

Στη συνέχεια με εφαρμογή του 2ου απ’ τα προτεινόμενα άρθρα εμείς οι πολίτες θα αναδιαμορφώσουμε το Σύνταγμα.

Advertisements
This entry was posted in Τι να κάνουμε; and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Με ποιο τρόπο θα οδηγηθούμε στη ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος;

 1. Ο/Η Mauro λέει:

  Αν 140000 χρυσαυγίτες καταθέσουν πρόταση για δημιουργία κρεματορίων και η πλειοψηφία του σώματος την δεχτεί, τότε ποιος θα υπερασπιστεί τους οδεύοντες στην πυρά;
  Μην είστε αφελής!

 2. Ο/Η blackboy1955 λέει:

  Παρόλο που το σχόλιό σας είναι λακωνικό θέτει πολλά και σοβαρά ζητήματα.

  Ο ρόλος των φασιστών-ναζιστών εντός της δημοκρατίας (προσοχή όχι του κοινοβουλευτισμού):
  Νομίζετε ότι είναι πολύ εύκολο οι χρυσαυγήτες να μαζέψουν 140.000 υπογραφές; Δεν συνάδει με τη κουλτούρα τους. Αυτοί περιμένουν ν’ αποφασίσει ο Αρχηγός και ν’ ακολουθήσουν σε ό,τι τους διατάξει.
  Η ίδια η απεύθυνσή τους στους πολίτες τους κάνει λιγότερο φασίστες-ναζιστές. Σπέρνει καινά δαιμόνια.
  Στ’ αλήθεια πιστεύετε πως η πλειοψηφία των πολιτών υπήρχε ποτέ περίπτωση να ενέκρινε όχι τα κρεματόρια αλλά ήδη τα μαχαιρώματα και το κυνηγητό που έχουν εξαπολύσει οι χρυσαυγίτες;
  Θυμηθείτε ο Χίτλερ πήρε την εξουσία κοινοβουλευτικά. Για ό,τι έκανε δεν πήρε τη σύμφωνη γνώμη του σώματος των πολιτών αλλά το επέβαλε με τρομοκρατία.
  Ακόμα όμως και στην απίθανη περίπτωση που οι πολίτες θα αποφάσιζαν κατά πλειοψηφία να αφανίσουν όλους τους ξανθούς και γαλανομάτηδες τίποτα δεν εμποδίζει τη μειοψηφία να αντισταθεί με όποιο μέσο κρίνει πρόσφορο. Κι αυτό ακριβώς έλειπε στη προναζιστική Γερμανία. Δεν έγινε καμιά συζήτηση επί του συγκεκριμένου (κρεματόρια κ.λ.π.) και καμιά έστω μειοψηφία δε συγκροτήθηκε στη βάση μιας τέτοιας συζήτησης.

  Στ’ αλήθεια πιστεύετε ότι ο κοινοβουλευτισμός μπορεί να μας προστατέψει απ’ τις αγριότητες; Το έκανε μήπως τον 20 αιώνα; Γιατί θα το κάνει τον 21ο;

  Μα πόσο αφελής επιτρέπεται να είναι κανείς μετά από τέτοια και τόση ελληνική μα και διεθνή εμπειρία;

  Υ.Γ. Γνωρίζετε πως εδώ και δεκαετίες λειτουργούν σε πολλές χώρες παρόμοιοι θεσμοί χωρίς να έχουν παρατηρηθεί αγριότητες; Π.χ. στην Ελβετία.

 3. Ο/Η Βουρλής Πέτρος λέει:

  Φίλε Mauro.

  Κρίνουμε την δημοκρατία με κριτήρια μιας σαθρής κοινοβουλευτικής ολιγαρχίας (ούτε καν φιλελεύθερης που έλεγε ο Καστοριάδης). Αυτό είναι τουλάχιστον άδικο αλλά θέλω να ελπίζω όχι δόλιο. Σε μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δημοκρατική κοινωνία δεν θα είχαν υπάρξει οι συνθήκες που θα επέτρεπαν ακόμα και σε 50.000 συμπολίτες μας να ζητήσουν κάτι απάνθρωπο. Έτσι απλά. Μια ολιγαρχία όμως βασισμένη στην πόλωση μεταξύ των πληβείων (δηλαδή ημών) είναι το καταλληλότερο έδαφος για την εμφάνιση τέτοιων φαινομένων. Ας μην κρίνουμε λοιπόν εξ’ιδίων τα αλλότρια και επίσης ας μην είμαστε αφοριστικοί και αιχμηροί μεταξύ μας. Άλλος είναι ο εχθρός μας και όχι όσοι από τους συμπολίτες μας προσπαθούν να αρθρώσουν μια δημιουργική, και έξω από λογικές πόλωσης, πρόταση.

  Αλήθεια πιστεύεται ότι θα περνούσε ποτέ από δημοψήφισμα λαϊκής πρωτοβουλίας στην Γερμανία η εξόντωση των Εβραίων. Ας μην γινόμαστε άδικοι, προφανέστατα όχι. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η δημοκρατία του μεσοπολέμου στην Γερμανία μόνο δημοκρατία (ή τουλάχιστον εύρυθμη) δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί.

  Έτσι κι αλλιώς υπάρχουν οι θεσμοί, συντάγματα, χάρτες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μπορούν να φρενάρουν τέτοιου είδους «φαεινές ιδέες». Και μην μου πείτε ότι αυτό δεν είναι δημοκρατικό γιατί θέτει φραγμούς στην λαϊκή βούληση. Γιατί τότε θα σας πω ότι δεν είναι δυνατό κάποιος να έχει από τώρα ενστάσεις για την απόλυτη (αν υπάρχει τέτοιο πράγμα) μορφή της δημοκρατίας.
  Ακόμα και έτσι όμως, επιτρέψτε μου μια πρόταση. Αν φοβάστε τα δημοψηφίσματα λαϊκής πρωτοβουλίας, παλέψτε, ζητήστε και διαδώστε τα προαιρετικά – ακυρωτικά (http://referendumsforgreece.wordpress.com/2012/10/21/%CF%84%CE%B9-%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1/). Αυτά είναι εντελώς αναίμακτα για όλους πλην των ολιγαρχών. Τι λέτε;

  Τέλος θα ήθελα να πω ότι δεν φοβάμαι κανέναν λαό, άρα ούτε και τον ελληνικό. Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ξεκίνησαν πάντα και παντού από ανάλγητους εξουσιαστές (ακόμα και αν έγιναν στο όνομα κάποιου «ιδανικού») και ποτέ από τον ίδιο τον λαό. Τον οποιονδήποτε λαό.
  Πάντως, ακόμα και αν τον κάνατε με αιχμηρό τρόπο, χαίρομαι που σχολιάσατε.
  Να είστε καλά.

  Υ.Γ.Για περισσότερα – αν ενδιαφέρεστε – δείτε το βιβλίο των Verhulst και Nijeboer, δωρεάν στην σελίδα http://www.democracy-international.org/book-direct-democracy.html. Αλλά και τα βιβλία των Barber, Cronin και Lijphart. Και φυσικά αν θέλετε να δείτε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο φλερτάρει επικίνδυνα με την δημοκρατία δείτε αυτό :http://www.amazon.co.uk/Politics-Switzerland-Continuity-Consensus-Democracy/dp/0521606314/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1353526924&sr=1-1.

 4. Ο/Η anarmodios λέει:

  @Mauro

  Είμαστε πράγματι μια κοινωνία σε παράκρουση.

  Είναι τα δεσποτικά και απολυταρχικά συστήματα τύπου Χίτλερ, Στάλιν, Πολ Ποτ και Μάο που οδηγούν πολίτες στα κρεματόρια. Είναι τα δεσποτικά, απολυταρχικά και ιεραρχικά συστήματα που διαπράττουν μαζικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Και μάλιστα εξαιτίας της ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΝΟΣ. Αρχηγού, γενικού γραμματέα ή φύρερ. Στον οποίο κανείς δεν δύναται να φέρει αντίρρηση.

  Τέτοιες αποφάσεις μπορεί ίσως να τις πάρει ακόμα και μια γενική συνέλευση πολιτών που θα βρεθεί σε παραζάλη, τρόμο, σύγχιση, εμπάθεια, μαζική παράνοια κλπ κλπ, αλλά τέτοιες αποφάσεις τις παίρνουν συνήθως οι ΟΛΙΓΟΙ που άρχουν σε απολυταρχικά συστήματα. Ο ΕΝΑΣ. Και ιστορικά έχει συμβεί πολλές φορές να δούμε κάτι τέτοιο.

  Είναι ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ να πείσεις ακόμα και ανίδεους, αγράμματους και αμόρφωτους πολίτες, πολιτικά νήπια δηλαδή όπως θέλει να είμαστε η σημερινή καλυμμένη ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ, να διαπράξουν με την απόφασή τους συλλογικά, ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.

  Ειναι ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ένας άρρωστος εξουσιαστής, στην κορυφή μιας απόλυτης εξουσιαστικής ιεραρχίας, (Χίτλερ, Στάλιν, Μεταξάς), αδιαμφισβήτητος αρχηγός και φύρερ, στον οποίο κανείς ΔΕΝ ΤΟΛΜΑ να φέρει αντίρρηση, να διαπράξει με την απόφασή του ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.

  Η «υπόθεσή» σου, είναι ουσιαστικά επιχείρημα υπέρ του να παραμείνει η νομοθετική εξουσία στα χέρια ΟΛΙΓΩΝ, δηλαδή του πρωθυπουργού με βάση το σημερινό σύνταγμα, δηλαδή στα χέρια ΕΝΟΣ.

  Το ότι «επενδύεις» το επιχείρημά σου και με «ανθρωπιστικούς» φόβους, το κάνει αποκρουστικώτερο.

  Θραξ Αναρμόδιος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s