Να μετατρέψουμε τους πολιτικούς σε υπηρέτες της κοινωνίας.


Να μετατρέψουμε τους πολιτικούς σε υπηρέτες της κοινωνίας.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ : Συμπολίτες σας οι οποίοι προσπαθούμε να γίνουμε ενεργοί πολίτες. Δεν προτείνουμε πολιτικές θέσεις αλλά διαδικασίες οι οποίες θα πραγματοποιήσουν τη λαϊκή κυριαρχία.

ΤΙ ΛΕΜΕ : Ζούμε σε μια ολιγαρχία. Η λύση δεν μπορεί παρά να είναι το “άγνωστο” πολίτευμα της  δημοκρατίας. Η μία και μόνη, άμεση δημοκρατία. 

Σε μια δημοκρατία οι πολίτες είναι οι μόνοι οι οποίοι νομιμοποιούνται να αποφασίζουν για το κοινό τους παρόν και μέλλον. Άμεσα, για ό,τι και όποτε αυτοί θέλουν.

Γιατί ποτέ δεν θα υπάρξει κάποιος ηγέτης να κάνει κάτι για εμάς. Ό,τι γίνει θα γίνει εδώ και μόνον από εμάς.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ : Πέρα από τις πολιτικές θέσεις και αντιλήψεις του καθενός, προτείνουμε τη θεσμοθέτηση δημοψηφισμάτων.

 

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ τα οποία καλούν μόνο οι πολίτες και όχι πολιτικά πρόσωπα ή μηχανισμοί.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ των οποίων το αποτέλεσμα είναι δεσμευτικό.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ για τα οποία δεν απαιτείται ελάχιστο όριο συμμετοχής για να θεωρηθούν έγκυρα.

 

Προτείνουμε λοιπόν τη κατάργηση της παραγράφου 2 του άρθρου 44 του Συντάγματος και την προσθήκη στο Σύνταγμα, των παρακάτω δύο άρθρων:

1ον. Κάθε νόμος πρέπει 90 ημέρες πριν τη ψήφιση του από τη βουλή να αναρτάται τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και στο διαδίκτυο (internet).  Επίσης, τίθεται σε εφαρμογή  90 ημέρες μετά τη ψήφιση του από την βουλή. Σ’ αυτό το διάστημα οι πολίτες μπορούν μέσω της συλλογής υπογραφών (70.000 υπογραφές δηλαδή το 1% του εκλογικού σώματος) να καλέσουν δημοψήφισμα ενάντια στον νόμο και ενδεχομένως υπέρ εναλλακτικού νομοσχεδίου. Με το δημοψήφισμα  το οποίο ακολουθεί οι πολίτες δέχονται ή απορρίπτουν το νόμο και αντίστοιχα το πιθανό εναλλακτικό νομοσχέδιο*. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό και δεν απαιτείται ελάχιστο όριο συμμετοχής για να θεωρηθεί έγκυρο.

2ον. Οποιαδήποτε αλλαγή ή προσθήκη στο Σύνταγμα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν οιαδήποτε ομάδα πολιτών συλλέξει 140.000 υπογραφές δηλαδή το 2% του εκλογικού σώματος σε διάστημα 18 μηνών. Τότε προκαλείται δημοψήφισμα, με το οποίο καλούνται οι πολίτες να αποδεχθούν ή να απορρίψουν τη πρότασή τους. Αν η πρόταση γίνει αποδεκτή από τους πολίτες, τότε αυτή προστίθεται στο Σύνταγμα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό και δεν απαιτείται ελάχιστο όριο συμμετοχής για να θεωρηθεί έγκυρο.

 

 *Μέσω μιας τέτοιας διαδικασίας θα μπορούσαμε για παράδειγμα να ακυρώσουμε το πρώτο ή το δεύτερο μνημόνιο ή οποιονδήποτε άλλο νόμο δεν θεωρούμε ως πολίτες χρήσιμο.

 

Συχνά ακούμε την άποψη: τα δημοψηφίσματα απαιτούν από τους πολίτες παιδεία την οποία δεν έχουμε. Οι πολίτες δεν μπορούν να κρίνουν ειδικά θέματα και μοιραία κρίνουν λανθασμένα. Το ερώτημα δεν είναι αν οι πολίτες μπορούν να κρίνουν ή όχι. Το σημαντικό ερώτημα είναι : ποιος νομιμοποιείται να αποφασίζει για τον μέλλον της Ελλάδας και των πολιτών της; Οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ ή οι Έλληνες πολίτες; Η απάντηση της δημοκρατίας είναι φυσικά οι πολίτες. Άνευ ορίων και άνευ όρων. Εσείς τι πιστεύετε;

Θυμηθείτε ότι σε αυτή την ζοφερή κατάσταση που ζούμε μας έφεραν διάφοροι ηγέτες, πολιτικοί, ειδικοί και επαΐοντες. Οι πολίτες δεν ρωτήθηκαν για την υιοθέτηση του ευρώ, δεν ρωτήθηκαν για την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, δεν ρωτήθηκαν για την κούρσα δανεισμού στην οποία επιδόθηκαν οι κυβερνήσεις τους, δεν ρωτήθηκαν για τα μνημόνια 1 και 2. Αν είχαν ερωτηθεί τα πράγματα μόνο καλύτερα θα μπορούσαν να είναι.

Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ακόμα σημαντικότερο από την ορθή ή λανθασμένη κρίση των πολιτών σε ένα δημοψήφισμα είναι ο δημόσιος διάλογος, η ζύμωση, και η μετάλλαξη του “ιδιώτη υπηκόου” σε ενεργό πολίτη, μέσα από ότι προηγείται του δημοψηφίσματος. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα από καμία ψευδεπίγραφη δημοκρατία και αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτισμό.

 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Θα χαρούμε να συζητήσουμε τα σχόλια, τις παρατηρήσεις αλλά και τις πιθανές  αντιρρήσεις σας στα παρακάτω blog :

 

dhmokratiatwragiaolous.wordpress.com και

 

referendumsforgreece.wordpress.com 

Advertisements
This entry was posted in προκηρύξεις. Bookmark the permalink.

4 Responses to Να μετατρέψουμε τους πολιτικούς σε υπηρέτες της κοινωνίας.

 1. Ο/Η Πάρης Μάνιας λέει:

  Στην πραγματικότητα το δημοψήφισμα απο μόνο του είναι ενα «ημίμετρο – ψήγμα δημοκρατίας» για να κάνεις δημοκρατία ξεκινάς απο το δικαίωμα στην «ΠΡΟΤΑΣΗ» τοτε και μονο τοτε εχεις δωσει την κυριαρχία και την δύναμη στον κόσμο να ενεργοποιηθεί και να αποκτήσει ευθύνη αυτοπεποίθηση και κυρίως συναίσθηση του τι σημαίνει «προτείνω για όφελος όλων και οχι του εαυτού μου»….

 2. Ο/Η Πάρης Μάνιας λέει:

  ο «ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ» είναι μια αγενέστατη υποκειμενική αήθεις και αυθαίρετη ιδιότητα….
  οι ΝΟΜΟΙ πρέπει να παράγοντες απο τις προτάσεις των πολιτών …διότι:
  «νόμος δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ηθική συμφωνία μεταξύ των πωλητών»

 3. Ο/Η blackboy1955 λέει:

  Συμφωνώ απολύτως.

 4. Ο/Η blackboy1955 λέει:

  Συμφωνώ απολύτως.

  Ας βαδίσουμε προς το στόχο: η νομοθετική εξουσία στους πολίτες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s