προκήρυξη_προς_τους_πολίτες Ι


ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ : Συμπολίτες σας οι οποίοι προσπαθούμε να γίνουμε ενεργοί πολίτες. Δεν προτείνουμε πολιτικές θέσεις αλλά διαδικασίες οι οποίες θα πραγματοποιήσουν τη λαϊκή κυριαρχία.

ΤΙ ΛΕΜΕ : Ζούμε σε μια ολιγαρχία. Η λύση δεν μπορεί παρά να είναι το “άγνωστο” πολίτευμα της  δημοκρατίας. Η μία και μόνη, άμεση δημοκρατία. Αν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις ολιγαρχικές παραστάσεις και τα στερεότυπα της παιδείας μας, είναι εύκολο να διακρίνουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να εκδημοκρατίσουμε ριζικά την πολιτική μας ζωή.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ : Πέρα από τις πολιτικές θέσεις και αντιλήψεις του καθενός, προτείνουμε την θεσμοθέτηση δημοψηφισμάτων.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ τα οποία καλούν μόνο οι πολίτες και όχι πολιτικά πρόσωπα ή μηχανισμοί.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ των οποίων το αποτέλεσμα είναι δεσμευτικό.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ για τα οποία δεν απαιτείται ελάχιστο όριο συμμετοχής για να θεωρηθούν έγκυρα.

Προτείνουμε λοιπόν τη κατάργηση της παραγράφου 2 του άρθρου 44 του Συντάγματος και την προσθήκη στο Σύνταγμα, των παρακάτω τριών δημοψηφισμάτων :

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να ακυρώσουν οποιονδήποτε νόμο θεωρούν δόλιο, άδικο ή απλά μη επιθυμητό

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ για οποιαδήποτε αλλαγή στο σύνταγμα. Το Σύνταγμα ως ο βασικός νόμος μας, οφείλει να αντικατοπτρίζει πλήρως τις ιδέες των πολιτών. Κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει, αλλάξει ή προσθέσει οτιδήποτε στο Σύνταγμα αν αυτό δεν γίνει αποδεκτό από τους πολίτες μέσω δημοψηφίσματος.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να φέρουν σε δημόσιο διάλογο όποιο ζήτημα θεωρούν σημαντικό και να ζητήσουν από τους συμπολίτες τους να το αποδεχτούν προσθέτοντάς το στο Σύνταγμα.

Αναλυτικότερα, μια πρόταση θα μπορούσε να είναι η εξής :

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ : Κάθε νόμος πρέπει 90 ημέρες πριν τη ψήφιση του από την βουλή να αναρτάται τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και στο διαδίκτυο (internet).  Επίσης, τίθεται σε εφαρμογή  90 ημέρες μετά τη ψήφιση του από την βουλή. Σε αυτό το διάστημα οι πολίτες μπορούν μέσω της συλλογής υπογραφών (100.000 υπογραφές δηλαδή το 1% του εκλογικού σώματος) να καλέσουν δημοψήφισμα ενάντια στον νόμο. Με το δημοψήφισμα  το οποίο ακολουθεί οι πολίτες δέχονται ή απορρίπτουν τον νόμο. Μέσω μιας τέτοιας διαδικασίας θα μπορούσαμε για παράδειγμα να ακυρώσουμε το πρώτο ή το δεύτερο μνημόνιο ή οποιονδήποτε άλλο νόμο δεν θεωρούμε ως πολίτες χρήσιμο. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό και δεν απαιτείται ελάχιστο όριο συμμετοχής για να θεωρηθεί αυτό έγκυρο.

ΥΠΟΧΡΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ : Οποιαδήποτε αλλαγή στο Σύνταγμα, από όπου και αν προέρχεται, πρέπει  υποχρεωτικά να γίνει αποδεκτή από τους πολίτες μέσω δημοψηφίσματος.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ : Αν οποιαδήποτε ομάδα πολιτών συλλέξει 200.000 υπογραφές δηλαδή το 2% του εκλογικού σώματος σε διάστημα 18 μηνών, μπορεί να προκαλέσει δημοψήφισμα, στο οποίο καλούνται οι πολίτες να αποδεχθούν ή να απορρίψουν την πρόταση τους. Αν η πρόταση γίνει αποδεκτή από τους πολίτες, τότε αυτή προστίθεται στο Σύνταγμα.

Συχνά ακούμε την άποψη. Τα δημοψηφίσματα απαιτούν από τους πολίτες παιδεία την οποία δεν έχουμε. Οι πολίτες δεν μπορούν να κρίνουν ειδικά θέματα και μοιραία κρίνουν λανθασμένα. Το ερώτημα δεν είναι αν οι πολίτες μπορούν να κρίνουν ή όχι. Το σημαντικό ερώτημα είναι : ποιος νομιμοποιείται να αποφασίζει για τον μέλλον της Ελλάδας και των πολιτών της; Οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ ή οι έλληνες πολίτες; Η απάντηση της δημοκρατίας είναι φυσικά οι πολίτες. Άνευ ορίων και άνευ όρων. Εσείς τι πιστεύεται;

Θα χαρούμε να ακούσουμε τα σχόλια, τις παρατηρήσεις αλλά και τις πιθανές  αντιρρήσεις σας στα παρακάτω blog :

dhmokratiatwragiaolous.wordpress.com και

referendumsforgreece.wordpress.com 

Advertisements
This entry was posted in προκηρύξεις. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s