Ποιος δεν δικαιούται να προκαλέσει δημοψήφισμα;


Μεταφρασμένα – παραφρασμένα αποσπάσματα απ’ το

Guidebook to Direct Democracy in Switzerland and beyond

σελ. 8 – 9

Στην Ελβετία, άμεση δημοκρατία σημαίνει ότι η διαδικασία των εκλογών λαμβάνει χώρα είτε γιατί το απαιτεί ένα μέρος των ψηφοφόρων είτε γιατί το προβλέπει το σύνταγμα.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προκαλέσει εκλογές: άμεση δημοκρατία σημαίνει την ύπαρξη και χρήση εργαλείων πολιτικής ισχύος απ’ τους ίδιους τους πολίτες για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους. Η άμεση δημοκρατία δεν πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κομματικά ή γενικότερα πολιτικά κατεστημένα συμφέροντα απ’ την κυβέρνηση ή το κοινοβούλιο.

Δεν υπάρχει στο πολιτικό σύστημα της Ελβετίας δημοψήφισμα μετά από απαίτηση της πολιτικής εξουσίας, είτε της κυβέρνησης, είτε του προέδρου ή του κοινοβουλίου.

Κατά συνέπεια άμεση δημοκρατία και λαϊκή ψηφοφορία δεν είναι το ίδιο πράγμα: δεν είναι όλες οι λαϊκές ψηφοφορίες διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας. Το δημοψήφισμα που προκαλεί και διοργανώνει η πολιτική εξουσία έχει εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα από ένα πραγματικό ΔΗΜΟ-ψήφισμα. Η άμεση δημοκρατία εξουσιοδοτεί τους πολίτες· τα δημοψηφίσματα της πολιτικής εξουσίας είναι εργαλεία για την άσκηση της εξουσίας απ’ αυτούς που την κατέχουν. Πολλές παρανοήσεις και συγχύσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και οι δημοψηφισματικές διαδικασίες της πολιτικής εξουσίας διακρίνονταν σαφώς οι μεν από τις δε, έως να είχαν και διαφορετικά ονόματα.

Advertisements
This entry was posted in για μελέτη and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s