Σύγχρονη άμεση δημοκρατία


Μεταφρασμέναπαραφρασμένα αποσπάσματα απ’ το

http://direct-democracy.geschichte-schweiz.ch/

«Ο λαός αποφάσισε, ο λαός έχει δίκιο.» Οι περισσότεροι Ελβετοί πολιτικοί θα αποδέχονταν αυτή την πρόταση αφού γνωρίζουν πως ο πολιτικός που θα ισχυριζόταν πως είναι εξυπνότερος απ’ το λαό δεν θα μπορούσε να επιζήσει στο πολιτικό σύστημα της Ελβετίας.

Ενώ τα δημοψηφίσματα σχετικά με τον προϋπολογισμό δεν επιτρέπονται σε ομοσπονδιακό επίπεδο, επιτρέπονται σε κοινοτικό και περιφερειακό επίπεδο.

Για μια συνταγματική αλλαγή το δημοψήφισμα είναι υποχρεωτικό.

Το ελβετικό σύνταγμα μπορεί να αλλάξει μόνο αν συμφωνήσει η πλειοψηφία όχι μόνο των πολιτών αλλά και η πλειοψηφία των καντονίων (περιφερειών). Αλλαγή στο σύνταγμα μπορούν να ζητήσουν 100.000 πολίτες (χονδρικά το 2,5% του συνόλου) υπογράφοντας το σχετικό αίτημα. Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο είναι υποχρεωμένο να συζητήσει την πρόταση και μπορεί ν’ αποφασίσει είτε να αποδεχθεί την πρόταση είτε να την απορρίψει είτε να προτείνει μια εναλλακτική. Ότι και να επιλέξει, όλοι οι πολίτες στο τέλος αποφασίζουν με δημοψήφισμα αν θα δεχθούν την πρόταση των 100.000 πολιτών ή την εναλλακτική πρόταση του κοινοβουλίου ή δεν θα κάνουν καμιά αλλαγή.

Τα δημοψηφίσματα πάνω σε νόμους είναι ενδεχομενικά (διεξάγονται μόνο αν το ζητήσουν ενυπόγραφα 50.000 πολίτες, περίπου το 1,2 % του εκλογικού σώματος).

Το εκλογικό σώμα έχει δικαίωμα βέτο στους νόμους. Αν οποιοσδήποτε μπορεί να βρει μέσα σε 3 μήνες 50.000 πολίτες να υπογράψουν μια αίτηση απαιτώντας δημοψήφισμα, το δημοψήφισμα θα γίνει. Οι νόμοι πρέπει να έχουν τη πλειοψηφία του εθνικού εκλογικού σώματος για να περάσουν σε ένα δημοψήφισμα και όχι την πλειοψηφία των καντονίων (περιφερειών).

Οι κοινοβουλευτικές διαμάχες συνήθως καταλήγουν σε μια τυπικά ελβετική συναίνεση. Αν κανένας δεν είναι πραγματικά ευχαριστημένος με αυτή, αλλά σχεδόν όλοι μπορούν να ζήσουν με αυτή, υπάρχουν πολλές πιθανότητες είτε ότι κανείς δεν θα προκαλέσει ένα δημοψήφισμα είτε ότι ο προτεινόμενος νόμος θα γίνει αποδεκτός απ’ τη πλειοψηφία των πολιτών. Αλλά αν και τα μέλη του κοινοβουλίου γνωρίζουν το σύστημα, μερικές φορές η πλειοψηφία παίρνει το ρίσκο να παίξει το παιχνίδι της δύναμης – συνήθως χάνει.

Από νομική άποψη, είναι δυνατόν ακόμα και ένας μόνο πολίτης να μαζέψει 50,000 υπογραφές συμπολιτών του για να προκαλέσει δημοψήφισμα πάνω σε έναν νέο νόμο και ακόμα να χρηματοδοτήσει όλη τη σχετική καμπάνια μόνος του. Στην πράξη όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η συλλογή 50.000 υπογραφών μέσα σε τρεις μήνες είναι πολύ μεγάλο έργο. Οι άνθρωποι δεν υπογράφουν οτιδήποτε και πρέπει να τους πείσεις ένα προς ένα. Και αναρτώντας αφίσες, αγοράζοντας χώρους δημοσίευσης σε εφημερίδες δεν πείθεις τους εκλογείς. Οι Ελβετοί εκλογείς θέλουν να πληροφορηθούν, πηγαίνουν σε δημόσιες συζητήσεις, αναζητούν πειστικά επιχειρήματα και συζητούν το θέμα με τους φίλους τους.

Μια ομάδα 1.000 ή περισσότερων εθελοντών και 100 στελέχη μαζικών οργανώσεων (μέλη του εθνικού ή καντονιακού κοινοβουλίου,  επιχειρηματίες, ηγέτες του εργατικού κινήματος, πρόεδροι κάθε είδους συλλόγων κ.λ.π.) είναι το ελάχιστο για μια επιτυχή καμπάνια για δημοψήφισμα. Βεβαίως, κάποια χρήματα χρειάζονται επίσης, αλλά μέχρι τώρα οι ώρες των εθελοντών έχουν  μεγαλύτερο βάρος στη πολιτική διαδικασία της Ελβετίας απ’ ότι τα χρήματα. Υπάρχουν λίγα μόνο κόμματα ή οργανισμοί που μπορούν μόνοι τους να κινητοποιήσουν αρκετούς εθελοντές, οπότε συχνά απαιτούνται συμμαχίες και συνασπισμοί. Για εκείνους που τους είναι οικείο το πολιτικό κομματικό σύστημα οι συνεργασίες αυτές είναι εύκολα προβλέψιμες ακόμα και πριν οποιοσδήποτε ξεκινήσει μια καμπάνια για δημοψήφισμα.

Advertisements
This entry was posted in για μελέτη and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Σύγχρονη άμεση δημοκρατία

  1. Παράθεμα: ΧΟΥΝΤΑ είναι θα περάσει; « Διασταυρούμενα πυρά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s